Over mij

Jij verdwijnt, wanneer de angst verschijnt.
Jij leeft, wanneer je hierin mee beweegt.

Sebastiaan Minnee | Katwijk aan Zee

Al op jonge leeftijd vond ik het fijn om volgens bepaalde / vaste patronen te leven. Elke week dezelfde activiteiten, waarbij de factor tijd onbewust mijn leven bepaalde. Daarnaast was ik erg bezig met wat anderen van mij vonden. Ik deed er alles aan om iedereen tevreden te stellen en ging mijzelf in allerlei bochten wringen om de goedkeuring van mijn ouders, vrienden en anderen te krijgen. Iedereen moest mij aardig en leuk vinden.

Toen ik 20 jaar was en studeerde, kreeg ik ineens allerlei lichamelijke klachten. Maag/buikpijn, misselijkheid, benauwdheid, zweten, etc. en dacht: wat gebeurd hier allemaal!? Uit onderzoeken bleek telkens dat mijn lichaam niets mankeerde, maar de klachten waren er nog steeds. Toen ik op 22-jarige leeftijd afstudeerde, kwam ik in een burn-out terecht. Lusteloosheid, vermoeidheid, depressieve gedachten, constante gespannenheid, eindeloos piekeren en eenzaamheid waren de dingen die mijn leven bepaalde.

In de jaren die volgden, heb ik verschillende hulpverlening gekregen (psychologen, therapeuten, psychiater, etc.). Na elke keer, kon ik even vooruit maar na verloop van tijd, begonnen de klachten weer. Om het zo te zeggen: De brandnetels werden weggehaald, maar de wortels zaten er nog.

Toen ik uiteindelijk bij een ervaringsdeskundige (Wijnand van Dam, Life Coach aan Zee) terecht kwam, ging langzaam het spreekwoordelijke lampje steeds lichter branden. Door in te zien (inzichten krijgen) hoe het werkt, ben ik steeds meer gaan leven in plaats van in ‘overlevingsmodus’ te staan.

Qua werk heb ik zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid gewerkt. Wat mij duidelijk is geworden, is dat bijna alles neer komt op het neerzetten van prestaties: zoveel mogelijk doen, in een zo kort mogelijke tijd en het moet zo min mogelijk kosten. Voor mijzelf heb ik de keus gemaakt om mijn leven niet meer te laten bepalen in deze wereld van winst en verlies.

Ik weet hoe verschrikkelijk en levensbepalend het is om te lijden onder spanningen, verwachtingen, angsten en stress. Om geleefd te worden in plaats van te leven. De inzichten die ik heb opgedaan, en nog steeds op doe, helpen mij om jou dit ook te laten zien. Als je inziet hoe het werkt, kun je waarlijk Vrij zijn. Vandaar ook de naam: Vrijheid door Inzicht.