Uitleg over klachten
Uitleg over klachten
Je lichaam geeft jou signalen.
Soms groot, soms klein.
Door naar ze te luisteren kunnen het wijze lessen zijn…
Je lichaam geeft jou signalen.
Soms groot, soms klein.
Door naar ze te luisteren kunnen het wijze lessen zijn…
Geen diagnose
Jij bent niet ziek
Vecht-/vluchtsysteem de ‘boosdoener’?
Wat gebeurt er dan? Nou, heel veel!
Hoe zien deze klachten er uit?
Nog meer diagnoses? Nee bedankt…
De mensen die ik spreek, zijn vaak al bij een huisarts, psycholoog, psychiater, therapeut of andere vorm van hulpverlening geweest. Wat de meeste hulpverlening doet, is een diagnose stellen. Dat is iets wat ik niet doe. Veel mensen die ik spreek hebben het label ‘Gegeneraliseerde angststoornis’ gekregen (ik in het verleden ook). Met een label als gegeneraliseerde angststoornis kan je totaal, maar dan ook werkelijk, totaal niets. Het label maakt de klachten in veel gevallen alleen maar erger dan dat het je leven beter maakt.
Ik stel geen diagnoses, ik werk niet met stoornissen en andere labels*.
Waarom niet?
Jij bent niet ziek
Omdat Jij niet ziek bent. Lichamelijke klachten zijn bijna altijd symptomen. Bij bijvoorbeeld hartkloppingen. Vaak is er niets aan de hand met je hart. Je hart en lichaam volgen niets anders dan de signalen van je hersenen. Ik heb vaak genoeg mensen gesproken die allerlei lichamelijke onderzoeken hebben gehad, bijvoorbeeld een hartfilmpje of inspanningstest gedaan, soms ook meerdere keren. Dit soort onderzoeken kunnen vaak helaas niets anders dan tijdelijk geruststellen. Vroeg of laat komen er toch vaak weer gedachten zoals: hebben ze het wel goed gedaan? Hebben ze niets over het hoofd gezien? En voordat je het weet, ben je alweer met een arts aan het praten.
Maar wat dan wel? Lees hieronder.
*Uitzondering: heb je klachten op basis van een diagnose zoals: manische depressie, anorexia, schizofrenie, borderline, etc. dan kan ik je helaas niet helpen. Ik ken dit zelf niet.
Vecht-/vluchtsysteem de ‘boosdoener’?
Het vecht-/vluchtsysteem? Wat is dat? Nog nooit van gehoord.
Sommige zijn er wellicht wel bekend mee maar lang niet iedereen.
Het vecht-/vluchtsysteem is een overlevingssysteem in het lichaam van de mens. Ook andere dieren hebben een overlevingssysteem en bij elk dier uit dit systeem zich net even anders. Het systeem wordt actief als het nodig is, niet alleen als er een werkelijke bedreiging is (bijvoorbeeld: er staat een tijger tegenover je) maar dit systeem wordt ook actief als je er van overtuigd bent of gelooft dat er een tijger tegenover je staat, terwijl die er in de werkelijkheid niet is.
Wat gebeurt er dan? Nou, heel veel!
Als je vecht-/vluchtsysteem actief wordt, komen er allerlei stofjes vrij. De belangrijkste zijn: adrenaline, noradrenaline en cortisol.
Deze stofjes zorgen ervoor dat je lichaam zich klaar maakt om te vechten of te vluchten. Maar meestal is er in werkelijkheid helemaal niets te vechten of te vluchten. En juist dat is het punt. Omdat het lichaam niet in actie komt, terwijl er in het lichaam zelf genoeg actie plaats vind, zorgen deze stofjes ervoor dat je lichaam vaak vage en onverklaarbare klachten gaat geven.
Hoe zien deze klachten eruit?
Dit is bij iedereen anders. Maar de klachten uiten zich vaak op verschillende gebieden:
Lichamelijk*
- hartkloppingen
- zweten
- buikpijn
- verkeerd ademhalen
- slaapproblemen
- darmklachten (bijv. PDS)
- en nog tal van andere vage lichamelijke klachten
Gevoel
- gespannen
- paniek
- gejaagd
- eenzaam
- gevoel van controle verlies
- verdriet
- boos
- onzeker
- en nog tal van andere gevoelens en emoties
Denken
- chaotisch in het hoofd
- weinig concentratie
- lastig om ergens de aandacht op te houden,
- onrust,
- één grote warboel
- en nog tal van andere nare manieren
Oké, herkenbaar, en nu?
Bewustwording van hoe dit in hoofdlijnen werkt, is onderdeel van het proces.
Op internet is hier nog veel meer over te vinden maar wat heb je aan al deze informatie als je in paniek bent of depressief? Totaal niets.
Deze informatie op zichzelf gaat helaas niet voorkomen dat je nooit meer een paniekaanval zult ervaren. Waar het om draait zijn inzichten. Inzichten laten zich ook helaas niet forceren, maar door in te zien hoe het werkelijk is, kun je wezenlijk weer vrij zijn. En dat de spreekwoordelijke ‘kwartjes gaan vallen’ is iets wat bij iedereen gebeurd als wij beginnen met sessies.
*Disclaimer:
Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Ik ben geen psycholoog en geen arts. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid en/of lichamelijke klachten. Negeer het advies van je arts niet. De informatie op deze website zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier leest zijn, voornamelijk, mijn eigen ervaringen met onder andere angst, piekeren en paniekaanvallen. Door middel van mijn eigen ervaringen en samenwerking met andere coaches van VolledigVrij werken we stap voor stap aan de klachten die je ervaart. Het is niet de bedoeling om je een ‘snelle oplossing’ te geven. We gaan op zoek naar de ‘wortel’ van je klachten en dit proces verloopt voor iedereen anders.